Om initiativet Allt vi inte pratar om

“Allt vi inte pratar om” (#alltviintepratarom) är en satsning med podcast, bok, ljudbok, e-bok, studiehandledning, samtalsguider och sällskapsspel – som inspirerar till samtal om mansrollen, kopplat till sex olika teman. Författaren Thor Rutgersson och jämlikhetsexperten Ida Östensson utmanar kända och okända män – att prata om sådant de annars aldrig pratar om. Samtidigt måste Thor och Ida också syna sig själva och sina egna beteenden. I boken och podden finns tips från män till män och utmaningar från Ida Östensson och hennes följare i sociala medier. En studiehandledning från Studiefrämjandet gör det möjligt att arbeta med materialet i studiecirkelform och det finns samtalsguider från #Killmiddag på samma teman som avhandlas i boken och podcasten. En lärarhandledning finns även framtagen för lärare som vill använda materialet i sin undervisning. 

”Allt vi inte pratar om” är en satsning från Make Equal i samarbete med Studiefrämjandet och med IOGT-NTO, Acast, Bonnier Bookery och Månpocket.

Om #Killmiddag

 

#Killmiddag har funnits sedan 2016 och startade som en spontan uppmaning från Ida Östensson, efter de många diskussionerna om våldtäkter på sommarfestivaler. Ida skrev på sin Facebook att killar borde träffas och snacka om saker de annars aldrig pratar om. Och budskapet spreds som en löpeld. Kort tid efter Idas uppmaning skapades hemsidan killmiddag.se med samtalsguider och annat som hjälper män att prata med varandra – om sådant män annars inte pratar om.


På hemsidan för #Killmiddag finns nu sex olika samtalsguider, en för varje tema i ”Allt vi inte pratar om” – samt samtalsguider särskilt för arbetsplatser. Du hittar samtalsguiderna här på sidan eller på killmiddag.se.

Ambitionen med #Killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva, i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. #Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö prata om hur det är att vara kille/man. De som deltar under en #killmiddag får tydliga instruktioner samt frågor att svara på. Du behöver inte vara påläst om ämnet innan du går på/arrangerar en #killmiddag.

Läs mer om Killmiddag

Ida Östensson

Ida Östensson har grundat och drivit några av de viktigaste organisationerna och kampanjerna för jämlikhet och jämställdhet i Sverige, som jämlikhetsstiftelsen Make Equal och samtyckesrörelsen FATTA – och hon är ofta med i media när frågorna diskuteras, för att flytta fokus och utmana oss alla att tänka på nya sätt.

Thor Rutgersson

Thor Rutgersson är författare, frilansskribent och hobbymusiker. Tidigare har han skrivit både skönlitterärt och facklitteratur –  om bland annat folkrörelser, folkbildning, jämlikhet, jämställdhet och demokratisering. Hans två senaste böcker, romanen Inställt pga Panik och prosadiktsamlingen AMBIVALENS, handlar om panikångest och psykisk ohälsa.

Om Make Equal

 

Vi gör vad vi heter. Vi är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter som jobbar för – och uppmanar till –  praktiskt jämlikhetsarbete. Vi är experter på att komma på och genomföra innovativa samhällsförändrande idéer. Utan pekpinnar, med fokus på att fler ska vilja och kunna engagera sig. Målet är ett samhälle där alla slipper diskriminering och kan nå sin fulla potential.

Läs mer om våra metoder, föreläsningar och projekt, på makeequal.se.