Fritid och Idrott

Allt vi inte pratar om - Fritid och Idrott

Det finns problematiska saker med idrottsrörelsen, med kulturen på fritidsgårdar och med TV- och dataspelsvärlden. De är många gånger machofabriker där unkna värderingar, sexistiska skämt och trånga mansnormer frodas. Det gör att många inte känner sig välkomna samtidigt som det uppmuntrar dåliga beteenden och attityder.

Allt vi inte pratar om – fritid och idrott är ett projekt för att motverka machokultur, sexism och trakasserier inom just fritids- och idrottssektorn. Vårt mål är att förändra normer och attityder som kan vara skadliga eller destruktiva – och vi gör det genom att möta killar i deras vardag. Genom ärliga samtal om jargong, kränkningar och ansvar får deltagarna själva reflektera över roller och normer. Vi vill bygga ett klimat där fler känner sig välkomna och där alla har rätt att vara dem de är.

Exempel på frågeställningar som killarna får fundera över är:
Har du svårt att sova efter matcher och träningar?
• Kan du prata öppet om känslor på fritidsgården?
• Reflekterar du över om det finns sexistiska inslag i spelet du spelar?
• Är det okej att dra ett bögskämt i din förening?
• Hur känner du när någon annan spelare blir uppflyttad i A-laget och inte du?

Just nu är vi igång med att ta fram metodmaterial, utbildningar, föreläsningar och kortfilmer. Vi medverkar på olika konferenser och mötesplatser samt producerar en andra säsong av vår podcast ”Allt vi inte pratar om” som du kommer hitta på Acast och Spotify. Podcasten hittar du HÄR.

Vill ert lag eller er förening ha hjälp av oss?
Hör av er till henrik@makeequal.se.

Projektet finansieras av Svenska Postkodsstiftelsen.